Ada 50,000 Kerja Kosong Di Johor Bahru

Kemajuan ekonomi selatan tanah air terutama di Iskandar membuka terdapat 49,000 kerja kosong dalam pelbagai sektor termasuk 13,000 kekosongan professional di negeri Johor.

Di wilayah Iskandar Malaysia sahaja, terdapat lima ribu jawatan professional di tawarkan dan jumlah itu dijangkakan meningkat kepada lima belas ribu kerja kosong jawatan professional pada tahun depan.

Sejumlah 29 ribu jawatan lagi melibatkan kerja asas manakala bakinya termasuklah perkeranian, technician, perkhidmatan, perikanan, operator loji serta sebagainya.Datuk Abdul Ghani Othman berkata, orang awam khususnya orang Johor boleh memperoleh tentang kerja itu dengan berkunjung Karnival Kareer yang bakal datang ke setiap daerah pada bulan April hingga akhir tahun ini.

Beliau mengatakan, Kepak merupakan inisiatif kerajaan negeri untuk menaikkan level hidup masyarakat dengan memberikan mereka peluang kemahiran, pekerjaan dan perniagaan.

Strategi ini merupakan usaha kerajaan untuk membentuk sebuah masyarakat maju dan berpendapatan tinggi. Ini sebahagian daripada jalan menuju tahap kehidupan yang lebih baik.Ini sepadan dengan program perkembanan peribadi dibawah strategi ke-dua Budget Negeri Johor 2012 iaitu meningkatkan taraf hidup orang mempunyai pendapatan yang rendah.

Kepak yang dijadual berlangsung dalam lima hari di semua kawasan akan menghampiri masyarakat secara turun padang dengan menghimpunkan jabatan serta agensi berkenaan dengan kerjaya, keusahawanan dan majikan swasta dibawah satu bumbung.

Datuk Abdul Ghani berkata, program Kepak ini memadankan orang yang mencari jawatan kosong dengan perbadanan yang memerlukan pekerja dan temuduga secara terus boleh dilakukan sepanjang program itu.Acara lain sepanjang karnival berkenaan ialah pendaftaran program latihan serta kemahiran, test kecekapan serta kemahiran, bazar peluang perniagaan, sessi taklimat pengalaman, kaunter sokongan teknikal, pendaftaran syarikat dan pembiayaan modal dan demonstrasi perniagaan.

Dengan cara ini, masyarakat dapat akan terdedah dan dijajarkan dengan peluang kerja yang ada, beroleh peluang menjana pendapatan melalui perniagaan kecil-kecilan dan menaikkan kemahiran dan latihan.Karnival sulung Kepak dijadual bagi daerah Kulaijaya dan Johor Bahru pada 20 sehingga 24 bulan April ini, kemudian di Kluang (Bulan 5), Mersing (June), Kota Tinggi (July), Segamat (Sept), Batu Pahat (Oktober), Ledang & Muar (November) & yang terakhir Pontian (Disember).

Abdul Ghani berkata, kerajaan Johor mengharapkan rakyat negeri ini yang sedang memburu kerja & mahu meningkatkan keupayaan diri dengan kebolehan dan peluang perniagaan tidak melepaskan peluang untuk datang pesta itu.

Untuk pelbagai listing kerja kosong, sila layari laman web KerjaTerkini.com