Jaga Jaga, Resume Pembunuh Tengah Mencari Pekerjaan

Virus emel ILOVEYOU yang merosakkan laptop di seluruh dunia pada awal bulan ini mendakwa sedang mencari kekasih namun sekarang muncul pula sejenis virus baharu yang sibuk cari kerja.

Satu jenis virus komputer yang baharu dan sangat merbahaya, di cop sebagai Killer Resume merebak melalui sistem e-mel yang mempunyai perisian Microsoft Outlook.

Syarikat syarikat keselamatan sistem komputer melaporkan bahawa terdapat beberapa sistem email korporat telah dijangkiti dan ada sesetengahnya terpaksa ditutup, kata Pusat Perlindungan Infrastruktur FBI malam tadi.

Virus itu turut dikenali sebagai Killer Resume kerana ia meniru sebagai data-data persomal seorang pemohon pekerjaan, kata laman sesawang syarikat anti virus, Network Associates.

Resume Pembunuh mengandungi di dalam file yang disertakan pada email diberi tajuk Resume-Judy Davidson.

Salah satu syarikat sekuriti laptop, Symantec Corp. dari California sudah mendapat Sembilan laporan lewat hari ini tentang komputer yang dijangkiti, termasuklah tiga daripadanya syarikat US.

Virus itu dipercayai dapat ditahan kerana kebanyakan syarikat tidak beroperasi pada hari cuti.

FBI memaklumkan pengguna PC agar jangan membuka sebarang e-mel dengan bertajuk Resume-Anna Davidson, menutup ciri eksekutif di dalam Outlook dan delete e-mel itu tanpa membukanya.